הרשמו לניוזלטר כדי לקבל חדשות ועדכונים על פעילות הקרן ומועדי הגשה
(1) סיוע לקידום וטיפוח יוצרי קולנוע צעירים מקרב הפריפריה בישראל הנמצאים בתחילת דרכם;
(2) סיוע לפיתוח תסריטים של יוצרים מקרב הפריפריה;
(3) העמדת כלים וליווי מקצועי ליוצרים לכל אורכה של ההפקה, משלב כתיבת התסריט עד השלמת הסרט, עריכתו, הפצתו ושיווקו;
(4) סיוע לקידום היצירה הקולנועית הרב-תרבותית בישראל העוסקת בייצוג הפריפריה שאינה משתייכת לזרם המרכזי (מיינסטרים) על מאפייניה;
(5) סיוע להפקת יצירות קולנועיות בפריפריה בשילוב כוחות מקצועיים מקומיים (אמנותיים, טכניים);
* הגדרת פריפריה מעודכנת המופיעה במבחנים לחלוקת כספי תמיכות של משרד התרבות והספורט למוסדות ציבור בתחום הקולנוע
לקרן ניסיון רב שנים בניהול חממות שמטרתן לפתח קולנוע מקורי ופורץ דרך, ולשמש כפלטפורמה לשינוי חברתי, באמצעות דיאלוג בין יוצרים ממדינות שונות, קידום נושאים חברתיים, יצירת שוויון הזדמנויות עבור נשים בימאיות, הכשרת יוצרים בעלי מוגבלות ועוד.
סיפור החממות של הקרן החל ב-2006, עם ההקמה של תכנית גרינהאוס הבינלאומית, שטיפחה עם השנים מאות יוצרים ויוצרות מרחבי המזרח התיכון וצפון אפריקה והובילה להפקתם של עשרות סרטים זוכי פרסים. במשך השנים צברנו נסיון ושכללנו את הפורמט, באופן שאפשר לנו לעצב ולהתאים את החממות לקבוצות שונות וז'אנרים שונים של יצירה קולנועית.
הניסיון הרב של הקרן וקשריה המקצועיים הענפים מאפשרים איתור והכשרת יוצרים צעירים וליווי פרויקטים משלב הרעיון הראשוני ועד גיוס תקציבי הפקה והפצה המאפשרים השלמת סרטים באורך מלא וחשיפתם לקהלים רחבים בעולם.
במסגרת החממות נחשפים היוצרים והיוצרות לקולות בולטים בקולנוע בארץ ובעולם; זוכים לליווי צמוד מצוות מנטורים ומנטוריות בכיר; מקיימים דיאלוגים קבוצתיים ואישיים; ובתהליך מעמיק ולאורך טווח שמותאם אישית לכל פרויקט, מקבלים ליווי מקצועי ואישי לפיתוח הפרויקטים ובהמשך להפקה של רבים מהם.
מסגרת החממות הייחודית של הקרן, אשר כוללת למידה ארוכת טווח והשקעת תקציבים ואמצעים משמעותית במיוחד, משלבת בין עבודה אישית לקבוצתית, יוצרת קהילת קולנוע של יוצרים ואנשי מקצוע ממגוון רקעים ומדינות, ומאפשרת סביבת עבודה מעמיקה, פרודוקטיבית ויצירתית. באופן הזה משתתפי החממות מגיעים לתוצרים מרשימים לקראת הגשות להפקה וזוכים להמשך ליווי וייעוץ מטעם הקרן, גם הרבה לאחר סיום מסגרת החממה.
חממות הקרן הניבו עד היום עשרות סרטים גמורים באורך מלא, רבים מהם היו מועמדים ואף זכו בפרסים, שודרו והוקרנו ברחבי העולם.
מסלול מיוחד, בשיתוף פסטיבל "שק"ל – יוצרים מציאות", להפקת סרטים קצרים. שגיבוריהם וחלק מיוצריהם הם בעלי מוגבלויות. לפרויקטים הוצמדו חונכי תסריט ובימוי מנוסים שליוו את תהליך התסריט, הצילומים והעריכה, עד סיום העבודה על הסרטים. נבחרו שני סרטים שהוקרנו בהקרנת בכורה בפסטיבל "שק"ל – יוצרים מציאות", בשנת 2013:
יוצרת: אורית פוקס
יוצר: אבי הלר
יוצר: אל-עד כהן
יוצרים: גלעד כהן, ג'קי ברמן
הקרן תומכת ביוצרות מתוך הכרה בחשיבות הקול הנשי כקול חסום ומוגבל מחד, וכקול משפיע בחברה ובקהילה מאידך. בתוך מגזרים מוחלשים ומודרים מהוות הנשים פעמים רבות, מגזר מוחלש במיוחד. לכן הקרן משקיעה באיתור יוצרות, העצמתן, סיוע להתמקצעות ומתן כלים לביטוין העצמי, שהופך את היוצרות לסוכנות השינוי האפקטיביות ביותר – הן כלפי קהילתן פנימה והן לכלל החברה.
הקרן מקיימת תכניות ייעודיות לנשים יוצרות. ביניהן:
הקרן תומכת בסרטים הנעשים על ידי יוצרות. ביניהם:
מבין סרטי הקרן העוסקים בנושא עלייה, הגירה וזהות:
פרויקטים בתמיכת הקרן:
סרטים מהחיים 2011 – 4 סרטים בשיתוף בני נוער מבית שמש, לוד, טבריה ורחובות
סרטים מהחיים 2012 – 4 סרטים בשיתוף בני נוער מפרדס חנה-כרכור, קרית גת, כפר מנדא וגדרה
קולנוער עולה 2014 – 4 סרטים בשיתוף בני נוער עולים, מראשון לציון, עפולה, נתניה ורחובות
יותר מאלף מילים 2015 – סרטי דרמה קצרים לקבוצות מיישובי עוטף עזה
קולנוער
הסרטים שהופקו במסגרת הפרויקט הוקרנו בפסטיבל דוקאביב גליל במעלות תרשיחא.
כנפיים 2018:
כנפיים 2017:
כנפיים 2016:
כנפיים 2015:
כנפיים 2014:
כנפיים 2013:
כנפיים 2012:
מסלול מיוחד שיזמה הקרן בשנת 2012, במטרה לעודד את תחום הקולנוע במגזר החרדי, ולקרב יוצרים חרדים לעשייה התיעודית. מתוך כ-60 פרויקטים שהוגשו למסלול נבחרו 44 פרויקטים, תיעודיים ועלילתיים, שקיבלו מענק פיתוח להמשך העבודה. הבמאי והמפיק רון עופר, בעל ניסיון עשיר בעבודה עם המגזר החרדי (יוצר הסדרה "צולם ביום חול") ליווה את היוצרים משלב הרעיון הראשוני.
הפרויקטים שנתמכו במסגרת המסלול:
הפרויקט התיעודי "אמת או חובה" יוצר: נתן סברדלוב
פרויקט האנימציה "הגולם" יוצר: אברהם גיא ברכיל
הפרויקט העלילתי "נושרת" יוצרת: רוני שוב, קיבל מענק פיתוח נוסף מהקרן לכתיבת תסריט באורך מלא
הפרויקט התיעודי "פאת סרט" יוצרת: רחל אליצור, קיבל מענק פיתוח נוסף מהקרן להכנת תיק הפקה מלא
פרויקט תיעודי יוצא דופן המורכב מארבעה סרטים קצרים בני 15 דקות כל אחד. כל הסרטים מבוימים, מתוחקרים ומצולמים על-ידי במאים ואנשי צוות בדווים מהנגב. נשים וגברים מגילאים שונים ורקעים מגוונים – חלקם מרהט, חלקם מהפזורה. בסוף התהליך חוברו ארבעת הסרטים יחד לסרט אחד ארוך, המנסה להציג מבט חדש ואחר לגבי החברה הבדווית בת ימינו.
יוצרים: יוסרה אבו כף, כאמלה אבו זע'ילה, מאי אלפראונה, מוראד אלפראונה.
מפיק, עורך ראשי ובמאי מלווה: אורי רוזנווקס.
הפרויקט הוצג בפסטיבל הקולנוע בירושלים. בשנת 2011, שודר בערוץ 1 ונבחר להשתתף בפסטיבל היוקרתי FIPA ביאריץ בצרפת
סדרת סרטים תיעודיים קצרים על חייהם של נערים ונערות, יהודים וערבים מהגליל, שנולדו בעקבות המפגש בינם לבין קבוצות במאים בוגרים, יהודים וערבים, שחנכה אותם במשך שנה. הרעיון הבסיסי היה לתת קול לאלו שקולם לא נשמע. האמצעים הם מצלמה והדרכה אישית צמודה של במאי תיעודי מנוסה.
במאי ראשי: דורון צברי.
הסרטים, שהופקו בשנת 2011, הוקרנו במסגרת פסטיבל דוקאביב בתל אביב ובמעלות ובערוץ 2 – רשת
בימוי והפקה: הרב מרדכי ורדי
כבר בפגישתם השנייה לקחה אמירה את מיכאל אל המטפל שלה, כדי שיסביר לו על מצבה הנפשי. מיכאל לא נבהל. היום יש להם ארבעה ילדים והם חיים על הקצה.
הסרט זכה למענק הפקה מערוץ "יס דוקו", הוקרן בבכורה בפסטיבל דוקאביב 2014 וזכה לתהודה רחבה בשל עיסוקו פורץ הדרך במחלות נפש בתוך המגזר הדתי.
בימוי והפקה: רויטל אורן ואודי קלינסקי
פרויקט שהחל כסרט בודד והתפתח לכדי סדרה תיעודית בת 4 פרקים החושפת, במעקב אינטימי ארוך טווח, את חייהן של משפחות שבחרו לחזור בתשובה ולהרחיק עד צפת, ושל ילדיהן, שכבר נולדו לתוך מציאות מוכתבת.
הסדרה שודרה בערוץ 8 וזכתה לחשיפה רחבה ולשלל ביקורות משבחות.
פרויקט מיוחד לפיתוח סרטים המתרחשים בפריפריה ועוסקים בחיים לאורך גבולותיה של מדינת ישראל. בפרויקט פותחו 6 סרטי תעודה על-ידי יוצרים המתגוררים בסמוך לגבולות ישראל או בעלי קשר אישי למושא הסיפור שלהם. המסלול התבצע במספר שלבים, תוך ליווי ופיקוח צמוד ליוצרים העולים משלב לשלב.
בשנת 2013 הגיע לסיומו פרויקט שפותח במסלול, והופק על-ידי הקרן בשיתוף yes דוקו:
של היוצרת רונית איפרגן, תושבת כפר עזה.
בשנת 2013 יזמה הקרן, מועד מיוחד לפיתוח והפקת פרויקטים בתחום הקולנוע התיעודי, של יוצרים יוצאי ברית המועצות לשעבר. המטרה היתה לקבל את המבט מבפנים, העשיר והרב-רובדי, של יוצרים שמגיעים מתוך העולמות האלו, להיחשף לחייהם, לתרבותם, לחקור יחד עמם קונפליקטים אנושיים של זהות ומקום, ובעיקר לשמוע את קולם הייחודי.
מאות אלפי העולים שהגיעו לישראל ממדינות חבר העמים לאחר נפילתה של ברית המועצות אינם מקשה הומוגנית אחת, אלא ערב רב של זהויות ותרבויות, מהים הבלטי ועד הקווקז. מאסטוניה ולטביה, דרך בלארוס ואוקראינה ועד אוזבקיסטאן וגיאורגיה: בתוך הפסיפס הרב תרבותי של יוצאי חבר העמים מתקיים מגוון של קולות ייחודיים ומסורות אמנותיות עשירות, וכולם יונקים מתרבות האם של האימפריה הרוסית וברית המועצות הסובייטית. קולות אלו מעניקים פרספקטיבה רחבה ומרתקת על העולמות שנותרו מאחור, על הקהילות החדשות שנוצרו כאן ועל החברה הישראלית כולה.
הפרויקטים והיוצרים שזכו לתמיכה במסגרת המסלול:
במענק הפקה בסך 200,000 ₪ זכה הפרויקט
המתעד את המאבק המיתולוגי בין תושבי שכונות שעריים ומרמורק בעיר רחובות, על מגרש הכדורגל ומחוצה לו. הפרויקט נתמך על-ידי "יס-דוקו" ושודר במהלך 2016.
במענקי פיתוח בסך 20,000 ₪ כ"א זכו הפרויקטים:
"מטאטא" יוצרת: מרגריטה בלקלב, המתעד את דמותו של ליאוניד פקרובסקי, אוצר ומבקר אמנות שעלה מאוקראינה בראשית שנות התשעים, התגלגל בין עבודות שונות ומשונות עד שהפך לשומר בחניון רכב, ומשם החל לכתוב סיפורים קצרים שזכו לפרסום ולהדים.
"השומרות" יוצרים: יעקב ארנבר וצביקה פורטנוי, על חייהן ועולמן של ארבע נשים, מהגרות ממדינות חבר העמים, העובדות כשומרות במוזיאון תל-אביב לאמנות.